Причини появи прищів

Давайте докладніше розберемося в причинах появи прищів.

1. Дисбаланс ліпідів
У людей з акне відзначається надлишкове утворення шкірного сала:
• існує кореляція між підвищеним утворенням шкірного сала і тяжкістю процесу;
• шкірне сало хворих на акне містить менше лінолевої кислоти, ніж у здорових людей, що сприяє посиленню десквамації епітеліальних клітин фолікула, що веде до утворення ретенційного гиперкератоза акроворонки сальних фолікулів, що є основноу причиною появи прищів.

2. Участь мікроорганізмів
• P.acne.
• Staphylococcus epidermidis і інші коки.
• Ліпофільні дріжджі роду Pityrosporum (P.ovale et orbiculare).
Ці мікроорганізми завжди присутні у комедонах. Вони постійно перебувають на поверхні здорової шкіри обличчя і є частиною нормальної мікрофлори.
У хворих акне частіше виявляється комбінація дрізджеподібної (P.ovale) і бактеріальної флори (P.acne). Ці збудники продукують липазу, активують комплемент, підсилюють десквамацію гірла волосяного фолікула, приводячи до його закупорці. В даний час встановлено, що P.acne є основним інфекційним агентом, що грає ключову роль у появі акне.
P.S. А не #demodex

3. Гормональні порушення
Шкіра людини – це комплекс андрогеночутливих елементів: волосяні фолікули, потові і сальні залози. Під впливом андрогенів збільшується внутрішньоклітинний синтез ліпідів, регулюється мітотична активність клітин.
Акне виникають у жінок з порушенням менструального циклу з синдромом гіперандрогенії, при тривалому прийомі андрогенів або анаболічних гормонів.

!!! Для акне важливими сприятливими факторами є підвищення в крові тестостерону, підвищена чутливість волосяних фолікулів і сальних залоз до андрогенів, а також поєднання цих факторів.
А ув розвитку гіперсекреції сальних залоз бере участь найбільш активний метаболіт тестостерону 5a-дигідротестостерон.

4. Спадкова схильність (генетично детермінований тип секреції сальних залоз)
?! Серед можливих причин винекнення акне – значне зниження вмісту цинку у сироватці крові у хворих на акне і стан імунного статусу.

Статтю підготувала к.м.н., лікар-дерматолог, косметолог Кочет К.О., співвласник центру інноваційної медицини A Loft of Health.

Лінія
Лінія